پروپیونیک اسید، یک مونو کربوکسیلیک غیر حلقوی طبیعی است. این اسید، در ساختار خود، سه اتم کربن، شش اتم هیدروژن و دو اتم اکسیژن دارد. از لحاظ ظاهری، این اسید به صورت مایعی روغنی و شفاف و بدون رنگ دیده میشود و بوی بسیار تند و نامطبوع است. یکی دیگر از کاربردهای مهم این اسید، استفاده در مناطق صنعتی جهت دفع زبالههای صنعتی است.
مخاطرات محصول و نکات ایمنی مرتبط
هر یک از اسیدهای مونوکربوکسیلیک، خطرات مختص خود را دارند؛ اسید پروپیونیک نیز دارای خطرات مختص به خود است؛ بنابراین، باید نکات ایمنی را در هنگام استفاده از آنها رعایت کرد.
این اسید قابلیت اشتعال و انفجار دارد. لذا نباید در محل شعله و جرقه ایجاد شود و باید از بازهای اکسیدکننده قوی و فلزات دور باشد.
در صورت نشت و ایجاد غبار این ماده و استنشاق آن، فرد ممکن است دچار سرفه، سوزش و تنگی نفس شود. بنابراین، در هنگام ترخیص محصول، مکان باید تهویه مناسب داشته باشد.
تماس این ماده با پوست و چشم، خطرناک بوده و موجب تورم و قرمزی، درد، ایجاد سوختگی شدید و تاولهای پوستی، تاری دید و غیره میگردد. بنابراین، استفاده از لباس و دستکشهای حفاظتی، شیلد محافظ صورت و عینک ایمنی، الزامی است.
بلع این اسید نیز خطرناک بوده و به دستگاه گوارش آسیب وارد میکند و موجب احساس سوزش، گلو درد، درد شکمی، استفراغ و بیهوشی میشود. پس، سعی کنید در هنگام ترخیص اسید پروپیونیک و کار با این ماده، از خوردن و آشامیدن اجتناب کنید تا ایمن بمانید.
بنابراین، نکات ایمنی مربوط به استفاده از این اسید را جدی بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید از طریق بخش تماس با ما، با متخصصان بخش بهداشت و ایمنی مجموعه در ارتباط باشید و پرسشهای خود را مطرح نمایید.
طرح تولیدی محصول
تولید پروپیونیک اولین بار توسط جان گاتلیب صورت گرفت و از تجزیه شکر بهدست آمد.
برای تولید این اسید، روشهای مختلفی وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:
مرحله روشهای تولید و سنتز اسید پروپیونیک
(1) تولید صنعتی به واسطه فرمولاسیون شیمیایی در حضور کاتالیزگرهای مختلف
تولید از طریق واکنش هیدروکربوکسیلاسیون اتیلن، مونوکسید کربن و آب و در حضور کاتالیزور نیکل کربونیل
H2C=CH2 + CO + H2O → H3CCH2COOH
تولید از طریق واکنش اکسیداسیون هوازی پروپیون آلدهید ، در حضور نمک های منیزیم یا کبالت
(H3CCH2COH + ½ O2 → H3CCH2COOH)
(2) تولید صنعتی با استفاده از روش فرمولاسیون بوتانول و اکسیداسیون آن
(3) تولید اسید پروپیونیک توسط باکتری پروپیونی باکتریوم اسیدوپروپیونیکی به روش تخمیر در کشت ناپیوسته (تولید از طریق پروژه تحقیقاتی- دانشگاهی)
(4) تولید طی فرایندهای مختلف آنزیمی و تخمیر (مانند تخمیر کربوهیدرات بی هوازی در معده نشخوارکنندگان)
(5) تولید بیوتکنولوژیک پروپیونیک (سازگار با محیط زیست)، به کمک سویه های باکتری پروپیونی باکتریوم
این اسید، به علت استفادههای فراوانی در صنعت دارد؛ تهیه و تولید و واردات و صادرات آن، از لحاظ اقتصادی قابل توجیه و سودآور است.
کاربرد اسید پروپیونیک
اسید پروپیونیک، کاربردهای فراوانی دارد که در جدول زیر تنها به برخی از آنها اشاره میکنیم:
ردیف برخی از کاربردهای اسید پروپیونیک
(1) استفاده به عنوان کپک زدا و باکتری زدا و نگهدارنده مواد
(2) استفاده گسترده در محلولهای دفع زباله و فاضلاب مناطق صنعتی
(3) استفاده از این اسید و مشتقات آن (داروهای مشتق از اسید پروپیونیک) به عنوان داروی ضددرد، ضد تب و ضد التهاب
(4) کاربرد در ساخت و تولید علفکشها، واسطههای شیمیایی ریز، مواد شیمیایی لاستیکی، امولسیونها و حلالهای سازگار با محیط زیست و الیاف سلولز مصنوعی اصلاحشده (مانند استات پروپیونات سلولز) و غیره.
(5) کاربرد دیگر پروپانوئیک اسید، به واسطه فرآیند تخمیر (کاربرد در تولید نان، پنیر و بسیاری از شیرینیها)
اسید پروپیونیک، استفادههای فراوان دیگری نیز دارد که در صورت تمایل به آگاهی کامل و جامع از آنها، میتوانید با پشتیبانی سایت فروش و متخصصان مجموعه در ارتباط باشید؛ همچنین، میتوانید از طریق بخش ارتباط با ما، پرسشهای خود را مطرح نمایید و کارشناسان خبره مجموعه، در اسرع وقت به تمامی پرسشهای شما در خصوص کاربردهای اسید پروپیونیک، پاسخ خواهند داد.