اسید فرمیک یا جوهر مورچه، یک اسید ساده، از گروه اسیدهای مونوکربوکسیلیک غیرحلقوی است که در ساختار خود یک اتم کربن، دو اتم هیدروژن و دو اتم اکسیژن دارد که با پیوند هیدروژنی، شبکه ای نامحدود از مولکول ها را تشکیل می دهد. این اسید، مایعی بدون رنگ، شفاف و خورنده بوده و بوی تندی دارد؛ در آب، بیشتر حلال های آلی قطبی و هیدروکربن ها نیز حل می شود.
یکی از مهمترین کاربردهای اسید فرمیک، استفاده به عنوان ماده نگهدارنده و آنتی باکتریال جهت تولید خوراک دام می باشد. از کاربردهای دیگر این اسید می توان به صنایع چرم سازی، تولید ضدیخ، تولید لاستیک، تولید آفت کش ها، تولید برخی از مواد شیمیایی و غیره اشاره کرد.
مخاطرات محصول و نکات ایمنی مرتبط
هر یک از اسیدهای مونوکربوکسیلیک، خطرات مختص خود را دارند؛ بنابراین، باید نکات ایمنی را در هنگام استفاده از آنها رعایت کرد. یکی از این محصولات، اسید فرمیک است.
اسید فرمیک در حالت رقیق، سمی نبوده و در صنایع غذایی مقدار استاندارد رقیق شده ی آن، به عنوان یک افزودنی غذایی استفاده می شود. با این حال، اگر غلظت این اسید بالا باشد، خطرات جدی را به همراه خواهد داشت. بدین صورت که، اسید فرمیک غلیظ، خورندگی بسیار بالایی دارد و برای سلامتی افراد مضر است.
تنفس و استنشاق بخار و گرد و غبار حاصل از این اسید، برای سیستم تنفسی مضر بوده و می تواند به تحریک غشای مخاطی بیانجامد و باعث ایجاد تحریک و سوزش در دستگاه تنفسی گردد. لذا، در هنگام کار با این اسید، استفاده از تهویه مناسب در محیط و همچنین، استفاده از ماسک های استاندارد الزامی است و ایمنی افراد در معرض را افزایش می دهد.
در صورت تماس این اسید با پوست و چشم، صدمات جدی وارد می گردد و موجب سوختگی های شیمیایی و تاول خواهد شد و آسیب های وارده ناشی از آن به چشم، می تواند دائمی باشد. بنابراین، سعی کنید لباس حفاظتی مناسب، عینک ایمنی، شیلد محافظ صورت و دستکش محافظ نیز استفاده کنید. و در صورت تماس، محل تماس را به خوبی با آب فراوان شستشو دهید.
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اسید فرمیک می تواند منجر به ایجاد آسیب های کلیوی نیز گردد؛ همچنین، بلع این ماده، خطرات جدی را برای دستگاه گوارشی ایجاد خواهد کرد و؛ بنابراین، در هنگام سرو کار داشتن با این اسید، از خوردن و آشامیدن اجتناب کنید و پس از اتمام کار، دست و صورت خود را به خوبی با آب و مواد شوینده بشویید.
بنابراین، نکات ایمنی مربوط به استفاده از اسید فرمیک را جدی بگیرید.
طرح تولیدی محصول
اسید فرمیک یا جوهر مورچه، به روش های مختلفی تولید می شود که در جدول زیر تنها به چند روش اشاره شده است:
ردیف روش های تولید اسید فرمیک شرح روش
(۱) واکنش کربن مونوکسید با متانول در حضور یک کاتالیزور واکنشی دو مرحله ای است. ابتدا از ترکیب متانول و مونواکسید کربن در حضور یک باز قوی، یکی از مشتقات فرمیک اسید (متیل فرمات) تولید می شود. سپس، از هیدرولیز متیل فرمات، اسیدفرمیک به دست می آید.
CH۳OH + CO → HCOOCH۳
HCOOCH۳ + H۲O → HCOOH + CH۳OH
۲HCO۲Na + H۲SO۴ → ۲HCO۲H + Na۲SO۴
(۲) اکسیداسیون نرمال بوتان از اکسیداسیون نرمال بوتان، در کنار استیک اسید، اسید فرمیک نیز تولید می شود.
(۳) هیدرولیز اسیدی فرمات سدیم نتیجه ی هیدرولیز اسیدی فرمات سدیم با اسید سولفوریک، دو محصول اسید فرمیک و سولفات سدیم می باشد.
(۴) ترکیب محلول فرمات سدیم با اسید سولفوریک رقیق شده ۲HCO۲Na + H۲SO۴ → ۲HCO۲H + Na۲SO۴
این اسید، به عنوان یک اسید پر کاربرد شناخته می شود و در صنایع مختلفی از جمله کشاورزی، ساخت و تولید، داروسازی و غیره استفاده دارد؛ به همین علت، تهیه و تولید و واردات و صادرات این محصول، مقرون به صرفه بوده و از لحاظ اقتصادی قابل توجیه است.
انواع کاربرد اسید فرمیک
اسید فرمیک، به عنوان یک ترکیب شیمیایی قوی و شناخته شده، در صنایع مختلف به عنوان یک ماده اولیه کاربرد دارد؛ کاربرد آن عبارت است از:
(1)صنایع چرم برای دباغی و فرآوری چرم
(2)صنایع نساجی به عنوان ماده کمکی در رنگرزی و تثبیت رنگ
(3)صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده و ضدعفونی کننده در تغذیه دام و طیور
(4)صنایع شیمیایی به عنوان ماده اولی هدر تولیدسایرمواد شیمیایی
(5)صنایع آرایشی و بهداشتی به عنوان ماده اولیه
(6)سایر کاربردها
این ماده،در صنایع دیگری مثل صنایع رنگ، تصفیه آب،تولید پلیمرها، صنایع دارویی،صنایع کشاورزی و غیره نیز کاربرد دارد.
ماده مورد اشاره،کاربردهای فراوان دیگری نیز دارد که در صورت تمایل به آگاهی از آنها میتوانید با پشتیبانی سایت فروش و متخصصان مجموعه در ارتباط باشید و یا از طریق بخش ارتباط با ما،
پرسش های خود را مطرح نمایید و کارشناسان خبره فعال در حوزه شیمی مجموعه در اسرع وقت به تمامی پرسش های شما در خصوص کاربردهای فرمیک اسیدپاسخ خواهند داد.