استون، یکی از حلال های صنعتی است که به صورت گسترده در صنایع شیمیایی و تولید مواد پلاستیکی وارد می شود. استون در ساختار خود، سه اتم کربن، شش اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن دارد.
این ماده پرکاربرد، به دلیل خواص شیمیایی و حلالیت بالایی که دارد، در صنعت داروسازی و برای تولید برخی داروها و ترکیبات دارویی به کار گرفته می شود. همچنین، از آن به عنوان یک پاک کننده صنعتی نام برده می شود و در مصارف خانگی نیز برای پاک کردن لاک ناخن و چسب های صنعتی می توان از این ترکیب بهره گرفت.
توجه داشته باشید که به دلیل محدودیت های تولید داخلی، عمدتاً صادرات استون از ایران کمتر از واردات آن است.
مخاطرات محصول و نکات ایمنی مرتبط
هر یک از مواد شیمیایی، خطرات مختص خود را دارند؛ بنابراین، باید نکات ایمنی را در هنگام استفاده از آنها رعایت کرد. یکی از این محصولات، استون است.
استون، ماده ای خطرناک، قابل اشتعال و قابل انفجار است؛ به همین دلیل، باید در حمل و نگهداری آن احتیاط کرد؛ لذا ترخیص این ماده، نیازمند در شرایط خاصی است تا خطرات احتمالی ناشی از آن به حداقل ممکن برسد.
توجه داشته باشید که تماس استون و بخارات ناشی از آن با پوست، چشم و سیستم تنفسی، برای بدن مضر بوده و به همین سبب، نیازمند احتیاط در کار با آن است. به عبارتی، بهتر است در فعالیت با استون، لباس حفاظتی، عینک ایمنی و ماسک استاندارد نیز استفاده شود. همچنین، برای به حداقل رسیدن خطرات بخارات حاصل از استون، وجود تهویه مناسب در محیط های کاری الزامی است.
بنابراین، نکات ایمنی مربوط به استفاده از استون را جدی بگیرید و از خطرات جانبی ناشی از این محصول در امان بمانید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می توانید از طریق بخش تماس با ما، با متخصصان بخش بهداشت و ایمنی مجموعه در ارتباط باشید و پرسش های خود را مطرح نمایید.
طرح تولیدی محصول
تولید استون، که به عنوان پروپانون نیز شناخته می شود، از روش های مختلفی انجام می شود. در جدول(۲) به برخی از بهترین و متداول ترین روش های تولید استون اشاره می شود:
روش های متداول تولید استون
(۱) روش واکر-هوخست
Wacker-Hoechst process این روش، از اکسیداسیون مستقیم پروپن با استفاده از اکسیژن هوا و کاتالیست PdCl۲ (کلرید پالادیوم دو ظرفیتی) استفاده می کند. این فرآیند، به عنوان یکی از تکنیک های پیشرفته و کارآمد برای تولید استون شناخته می شود.
(۲) فرآیند کیومن
Cumene process در فرآیند کیومن، ابتدا بنزن با پروپیلن واکنش داده و ایزوپروپیل بنزن به دست می آید؛ سپس، به واسطه اکسیداسیون ایزوپروپیل بنزن، فنول و استون تولید می شود. این روش، به دلیل کارایی بالا و تولید همزمان فنول و استون، بسیار پرکاربرد است؛ حدود ۸۳درصد از استون موجود، به این روش تولید می شود..
(۳) فرآیند هوک
Hock process فرآیندهوک نیز، به عنوان یک روش مهم در صنعت شناخته می شود. این روش، از سال ۱۹۵۰ برای تولید همزمان فنول و استون به کار می رود.
این روش ها، به دلیل کارایی و تولید مقادیر قابل توجهی از استون در صنایع شیمیایی، مورد توجه قرار گرفته اند و در تولید صنعتی این ماده، استفاده می شوند. استون کاربردهای گسترده ای دارد؛ این ترکیب، به عنوان حلال در صنایع مختلف به کار می رود و در تولید پاک کننده های ناخن، تولید پلاستیک و غیره استفاده می شود؛ به همین علت، تهیه و تولید و واردات و صادرات این محصول، دارای صرفه اقتصادی قابل توجیهی است.
کاربرد استون
برخی از کاربردهای متنوع استون
ردیف برخی از کاربردهای استون شرح هر کاربرد
(۱) حلال در صنایع شیمیایی کاربرد به عنوان یک حلال عمومی برای حل کردن مواد شیمیایی مختلف و ترکیبات آلی
(۲) تولید پلاستیک به عنوان ماده اولیه در تولید پلیمرها، پلی کربنات ها و سایر پلاستیک ها
(۳) داروسازی استفاده در تولید داروها و ترکیبات دارویی
(۴) رنگ و رزین کاربرد به عنوان حلال در تولید رنگ ها، پوشش ها و رزین ها
(۵) پاک کننده ها استفاده در تولید مواد پاک کننده صنعتی
استون، کاربردهای فراوان دیگری نیز دارد که در صورت تمایل به آگاهی از آنها، می توانید با پشتیبانی سایت فروش و متخصصان مجموعه در ارتباط باشید و یا از طریق بخش ارتباط با ما، پرسش های خود را مطرح نمایید و کارشناسان خبره مجموعه در اسرع وقت به تمامی پرسش های شما در خصوص کاربردهای استون پاسخ خواهند داد.