۱- گریس صابون ساده:
گریس بر اساس پایه فلزی شان به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- گریس پایه لیتیم
- گریس پایه کلسیم
- گریس پایه سدیم
الف. گریس صابون کلسیم (پایه آهکی): پایداردر برابرآب،با حداکثر دمای کارکرد در حدود ۸۰ درجه سانتیگراد،موارد مصرف گسترده ای دارد به ویژه در روانکاری شاسی خودروهای و صنایع فولاد Roll necks))
ب. گریس صابون سدیم (پایه سودا): مقاوم در دماهای بالا اما ناپایدار در برابر رطوبت و آب است.از آنجا که در حرکت دورانی سریع دستگاه ها،پایداری این گریس ها زیاد و ثابت است،از آنها برای روانکاری یاتاقان های توپی و غلطکی استفاده می شود.در بعضی درجات NLGI گریس های سدیم به عنوان آب بندهای دایمی در یاتاقانهای ضد اصطکاک (روانکاری طولانی مدت)کاربرد دارند.
ج. گریس صابون آلومینیوم: به صورت گریس نیمه مایع کاربرد دارد و دارای خواص ویژه ای است.و وقتی نیاز به خاصیت چسبندگی بالا وجود دارد،گریس آلومینیومی توصیه می شود.دیگر خواص این گریس ها مشابه گریس کلسیمی است و در صورتی که از روغن پایه شفاف استفاده گردد.گریس آلومینیومی شفاف و بی رنگ به دست می آید.اما به دلیل قیمت بالای آن معمولا گریسهای کلسیمی را به عنوان بهترین جایگزین می توان استفاده نمود.
د. گریس صابون لیتیم: این گریس دارای ترکیبی از ویژگی های خوب در دمای بالا و مقاومت در برابر آب هستند و به عنوان گریس های چند منظوره کاربردهای فراوانی دارند،در صورتی که با استئارات هیدروکسید لیتیم تولید شده باشند،برای مصارف گوناگون صنعتی و روانکاری در خودرو بهترین گریس ها هستند.
۲- گریس های صابون مخلوط: ماده غلیظ کننده بعضی از گریس ها شامل چند نوع صابون فلزی است که دارای ترکیبی از خواص آن صابون ها است (از نظر هزینه نیز ترکیب دو نوع صابون مقرون به صرفه است).
مثلا گریسی که با صابون سدیم و صابون کلسیم تهیه می شود ترکیبی از خاصیت ضد آب (صابون کلسیم) و پایداری در حرارت بالا (صابون سدیم) را داراست، شایان ذکر است که ترکیب این خواص به میزان مورد انتظار از هر یک از اجزا آن نیست بنابراین چنین گریسی برای شرایط متعادل کاردر حضور آب و دماهای بالا کاربرد دارد.
۳- گریس کمپلکس صابون: بعضی از گریس با پایه غلیظ کننده ای شامل کمپلکس صابون،تشکیل شده از صابون ساده به اضافه نمکی از یک اسید با وزن مولکولی پائین تا متوسط،تولید می شوند در نتیجه ترکیب صابون و نمک،الیافی در ساختار گریس شکل می گیرد که خواص ویژه ای در گریس ایجاد می کند.
مثلا گریس کمپلکس صابون کلسیم یا آلومینیوم در مقاسیه با گریس صابون ساده همان فلزات،نقطه قطره شدن بسیار بالایی دارند و همچنین گریس کمپلکس صابون لیتیم نیز اضافه بر نقطه قطره شدن بسیار بالا پایداری مکانیکی و حرارتی بی نهایت خوبی دارد.
۴- گریس غیرصابونی: گریس حاوی ماده غلیظ کننده غیر صابونی معمولا با سیلیکاژل، پلی اوره، بنتون، گرافیت و خاک رنگبر اصلاح شده، تولید می شوند.این دسته از گریس معمولا نقطه قطره شدن بالا داشته و بعضی از آنها ترکیبی از پایداری دمایی و خواص مطلوب گریس ها را دارند.
البته اکثر قیمت تمام شده این گریس بیشتر از گریس صابونی است که بسته به موارد مصرف، قیمت بالاتر با کارایی بهتر و طولانی مدت، جبران می شود.
گریس بر اساس کاربرد در خودرو به گروه های زیر تقسیم می شوند:
صابون کلسیم؛ جهت جلوبندی و تعلیق
صابون لیتیم؛ جلوبندی و تعلیق، سیبک ها، محورها و چهارشاخه گاردان
صابون سدیم؛ یاتاقاق چرخ های جلو
صابون سدیم دارای الیاف بلند و درهم است صابون کلسیم دارای الیاف پیچشی و کوتاه است گریس لیتیمی دارای الیاف کمی بلندتر و با پیچش بیشتر هستند ولی الیاف آن صابون گریس پایهسدیم کمتر است.
گریس هرچند نسبت به سایر روانکارها مقدار مصرف کمتری دارد ولی جایگاه بالایی دارد و قابل جایگزینی با محصول دیگیری نیست.