گلوتارآلدئید، نوعی بایوساید است و در ساختار آن، پنج اتم کربن، هشت اتم هیدروژن و دو اتم اکسیژن وجود دارد؛ همچنین، زنجیره پنج کربنی آن، با گروه های فرمیل (CHO) خاتمه می یابد.
توجه داشته باشید که، یکی از خصوصیات بارز این ماده، خاصیت گندزدایی و ضدعفونی کنندگی آن است؛ به همین دلیل، از این آلدئید، در صنایع مختلف استفاده می شود و تاثیر مهمی در از بین بردن میکروارگانیسم ها دارد. از کاربردهای دیگر گلوتار آلدئید، می توان به تثبیت بیولوژیکی، تولید چرم و غیره نیز اشاره کرد.
مخاطرات محصول و نکات ایمنی مرتبط
هر کدام از مواد شیمیایی، خطرات مختص به خود را دارند و در هنگام کار با آنها، باید نکات ایمنی را رعایت کرد. یکی از این مواد شیمیایی آلدئیدی، گلوتارآلدهی است که باید نکات ایمنی مربوط به آن جدی گرفته شود.
این ماده آلدئیدی، غیر قابل اشتعال است؛ با این حال، اگر آتش سوزی صورت بگیرد، دود و گاز انتشار یافته ناشی از آن، سمی بوده و تحریک کننده است؛ با توجه به اینکه احیاء کنندگی قوی دارد؛ لذا، با اسید و بازهای قوی و با اکسیدان های قوی می تواند واکنش دهد؛ بنابراین، بهتر است در هنگام ترخیص این محصول و کار با آن، با احتیاط عمل شود و تهویه مناسب نیز اعمال گردد.
بلع و تنفس این ماده نیز خطرآفرین است و می تواند موجب ایجاد اختلال در سیستم تنفسی و سیستم گوارشی گردد و عوارض آن شامل ایجاد سرفه، گلودرد، خون دماغ، تنگی نفس، درد شکمی، حالت تهوع و غیره است. لذا، پیش از شروع کار، هوای تازه و تهویه مناسب را در نظر بگیرید و از ماسک ایمنی استفاده نمایید و در صورت بلع نیز، فوراً به پزشک و یا مسئول ایمنی و مراقبت های پزشکی شرکت مراجعه کنید.
در صورت تماس با پوست و یا چشم، فرد مکن است با تورم، قرمزی، درد و سوختگی مواجه شود و آسیب چشمی به قرنیه نیز محتمل است؛ لذا، برای ایمنی خود، از لباس و دستکش های خفاظتی، عینک ایمنی و شیلد محافظ صورت نیز استفاده کنید. در نهایت، پس از تماس، سعی کنید محل تماس و لباس های آلوده را به خوبی با آب فراوان بشویید. همچنین، در صورت تماس با چشم، ترجیحاً پس از شستشوی اولیه، به سرعت به چشم پزشکی مراجعه کرده و در یک ایستگاه چشم شوی اضطراری، چشم هایتان را شستشو دهید.
طرح تولیدی محصول
گلوتارآلدهید، یک نوع آلدئید پرکابرد می باشد که در محلول های آبی، قادر به تبدیل شدن به انواعی از هیدرات هاست و می تواند به گونه های مختلف نیز تجزیه شود. این ماده، روش های مختلف به دست می آید که در جدول زیر به برخی از این روش ها اشاره شده است:
(۱) تولید صنعتی گلوتارآلدهید با اکسیداسیون کاتالیزوری در این روش، از طریق اکسیداسیون کاتالیزوری سیکلوپنتن توسط پراکسید هیدروژن، در حضور کاتالیزورهای مختلف اسید هتروپلی مبتنی بر اسید تنگستیک، این ماده تولید می گردد.
(۲) واکنش دیلز-آلدر در این روش، واکنشی میان آکرولئین و وینیل اترها صورت می گیرد؛ سپس، هیدرولیز صورت می گیرد؛ و در نهایت، گلوتارآلدهید تشکیل می شود.
این آلدئید، یک محصول مهم صنعتی است و در صنایع مختلفی کاربرد دارد؛ به همین علت، تهیه و تولید و واردات و صادرات این محصول، از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه بوده و قابل توجیه است.
کاربردهای گلوتار آلدهید
(۱) صنعت بهداشت و درمان و مراقبت های بهداشتی حدود ۱ تا ۲ درصد محلول آبی گلوتار آلدئید به عنوان ضد عفونی کننده کاربرد دارد
(۲) صنعت تصویه آب و فاضلاب حدود ۱۰ تا ۵۰ درصد از محلول گلوتار آلدهید، در فرآیند تصفیه آب استفاده می شود
(۳) صنایع آرایشی و بهداشتی و شوینده ها در تولید مواد آرایشی و بهداشتی و شوینده ها استفاده دارد
(۴) صنایع چرم گلوتار آلدئید برای دباغی کردن چرم ها و برنزه کردن آن ها نیز مورد استفاده است
(۵) صنعت نفت،گاز و پتروشیمی برای عملیات بازیابی نفت و گاز و خطوط لوله نیز کاربرد دارد
(۶) صنعت رنگ در تولید بسیاری از رنگ ها کاربردی است
(۷) کاربرد در کارخانه ها از گلوتار آلدهید برای تصفیه آب ها در واحدهای خنک کننده و پساب ها و آب های عملیاتی، و از بین بردن سریع میکروب بایوساید استفاده می شود.
(۸) سایر کاربردها در صنایع کشاورزی، کاغذ سازی، عکاسی، و غیره کاربرد دارد.
ماده گلوتارآلدهید، استفاده های دیگری نیز دارد که در صورت تمایل به آگاهی از آنها و کسب اطلاعات تکمیلی از کابردهای این ماده، می توانید با پشتیبانی سایت فروش و متخصصان مجموعه در ارتباط باشید و یا از طریق بخش ارتباط با ما، پرسش های خود را مطرح نمایید؛ کارشناسان خبره مجموعه، در اسرع وقت به تمامی پرسش های شما در خصوص کاربردهای ماده یاد شده پاسخ خواهند داد.