فسفر، به عنوان یکی از عناصر حیاتی برای زیست ارگانیسم های طبیعی مطرح است. با این حال، این عنصر، در زمین به صورت آزاد دیده نشده است و در طبیعت، در ترکیب با عناصر دیگر یافت می شود. فسفر، عنصری جامد و مومی شکل و سفید رنگ است و بوی زننده و نامطبوعی دارد و شاخص ترین و در دسترس ترین کاربرد این عنصر، در تهیه کبریت است. این عنصر پر کاربرد، در بدن موجودات زنده، در مواد غذایی مختلف، در کانی ها و سنگ های فسفاته و غیره یافت می شود.
مخاطرات محصول و نکات ایمنی مرتبط
مواد شیمیایی، به علت خطرات خاصی که دارند، باید نکات ایمنی را در هنگام استفاده از آنها رعایت کرد.
فسفر، عنصری بسیار سمی و کشنده است و کشندگی آن به حدی است که ۵۰ میلیگرم آن موجب مرگ می شود.
فسفر سفید، خطرناکتر از فسفر قرمز است. با این حال، در دماهای خاصی، فسفر قرمز می تواند به فسفر سفید تبدیل شود.
فسفر سفید، واکنش پذیری بالایی با هوا دارد و به همین علت، در نگهداری و استفاده از آن باید احتیاط کرد. تماس این ماده با پوست، موجب ایجاد سوختگی های شدید می گردد. گاهی مشاهده می شود که افرادی که با این ماده سر و کار دارند، با بیماری مردگی فک روبرو می شوند.
بنابراین، بهتر است که در هنگام استفاده از فسفر، نکات ایمنی مربوط به این ماده را جدی بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه آشنایی بیشتر با خطرات فسفر و یادگیری نکات ایمنی مربوط به آن، می توانید از طریق بخش تماس با ما، با متخصصان بخش بهداشت و ایمنی مجموعه در ارتباط باشید و پرسش های خود را مطرح نمایید.
طرح تولیدی محصول
فسفر، یکی از عناصر نافلزی گروه پانزدهم جدول تناوبی است و کاربرد فراوانی دارد. این عنصر، در بدن انسان وجود دارد و در تعادل بدن نقش موثری دارد. بنابراین، مصرف مواد غذایی فسفر دار، برای بدن ضروری است. در کنار فواید فسفر برای بدن، این عنصر در صنایع مختل دیگری نظیر پزشکی نیز کاربرد دارد. از کاربردهای دیگر فسفر می توان به تهیه کودهای فسفاته، کاربرد در صنایع نظامی، تهیه شیشه های خاص، تولید خمیر دندان فسفری، مواد شوینده و غیره نیز اشاره کرد.
اگر بخواهیم به انوع فسفر اشاره کنیم، به سه نوع سفید، قرمز و سیاه رنگ فسفر می رسیم که تفاوت هایی با یکدیگر دارند.
انواع پایداری ظاهر خطرات و سمیت برخی از کاربردها
فسفر سفید نسبتا پایدار جامد، مومی و سفید رنگ و قابل اشتعال در هوا (نور سفید ساطع می شود) سمیت فراوان و مهلکی دارد و تماس با آن موجب تحریک پوست، چشم و دستگاه تنفسی می گردد کاربرد در تولید موادی چون کبریت، مواد منفجره،رنگ و سرامیک
فسفر قرمز پایدارتر از نوع سفید جامد و قرمز رنگ (نارنجی تا ارغوانی) و غیر قابل اشتعال در هوا سمیت کمتری نسبت به نوع سفید دارد کاربرد در تولیدات مواد شیمیایی از جمله اسید فسفریک و سایر فسفات هافسفر سیاه پایدارترین حالت فسفر جامد و سیاه رنگ و غیر قابل اشتعال در هوا سمیت کمی دارد کاربرد در صنایع داروسازی و تهیه و تولید پلاستیک و باتری هاروش حرارتی و مرطوب، دو روش اصلی، برای تولید فسفر، هستند.
روش های تولید فسفر مراحل
(۱) روش حرارتی مرحله اول: حرارت دادن سنگ فسفات با کربن و سیلیس در کوره های الکتریکیمرحله دوم: افزایش دمای کوره تا ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد و جداسازی فسفر از سنگ فسفات به صورت گازیمرحله سوم: سرد کردن فسفر گازی و تبدیل آن به حالت فسفر جامدواکنش کلی:Ca۳(PO۴)۲ + ۳C + ۵SiO۲ → ۶P + ۵CaSiO۳ + ۲CO۲(۲) روش مرطوب مرحله اول: در این مرحله، ابتدا سنگ فسفات را در مجاورت اسید سولفوریک قرار می دهند.Ca۳(PO۴)۲ + ۳H۲SO۴ → ۲H۳PO۴ + ۳CaSO۴ مرحله دوم: حاصل واکنش یاد شده، اسید فسفریک است.مرحله سوم: در ادامه، اسید فسفریک در معرض حرارت قرار گرفته و فسفر استخراج می گردد. ۲H۳PO۴ → P۴ + ۶H۲O
فسفر، یکی از عناصر پرکاربرد و مورد استفاده در صنایع مختلف است؛ به همین دلیل، تهیه و تولید و واردات و صادرات این محصول صرفه اقتصادی قابل توجیهی دارد.
کاربردهای فسفر
یکی از به عنوان یکی از عناصر حیاتی در زندگی موجودات زنده، به اشکال و ترکیبات متنوعی دیده می شود و این عنصر و ترکیبات و مشتقات آن، کاربردهای فراوانی دارد و اولینِ آن، استفاده در راستای تولید کود است؛ در ادامه تنها به برخی دیگر از کاربر دهای فراوان فسفر اشاره می کنیم:
از فسفر در صنایع کشاورزی، تولید کود های حاوی ۷۰ درصد فسفر پنتوکسید، تولید خوراک دام، تولید فولاد، زنگ زدا، صنایع استیل، جلوگیری از خوردگی، تولید ظروف چینی و لیوان های مخصوص، تولید مواد شوینده و قرص ماشین ظرفشویی، تولید خمیردندان و آفت کش، تولید کبریت، تولید بمب های آتش زا و دودزا و غیره استفاده می شود. همچنین، در صنایع غذایی - دارویی، صنعت پزشکی، صنایع نظامی و غیره نیز کاربرد دارد.
این عنصر، استفاده های فراوان دیگری نیز دارد که در صورت تمایل به آگاهی از آنها می توانید با پشتیبانی سایت فروش و متخصصان مجموعه در ارتباط باشید و یا از طریق بخش ارتباط با ما، پرسش های خود را مطرح نمایید و کارشناسان خبره و فعال حوزه شیمی مجموعه در اسرع وقت به تمامی پرسش های شما در خصوص کاربردهای فسفر و مشتقات آن پاسخ خواهند داد.